Blog o davkihCategory: TAX FORUM - zaprti del za člane ZDSSSBERBANK d.d. – moteno plačevanje DAVČNIH OBVEZNOSTI
BISERKA Staff asked 1 year ago

Predlagam da ZDSS javno poda FURSU in VLADI obvestilo oz. zahtevo oz PRIPOROČILO, da zaradi motenega delovanja bančnega sistema SBERBANKd.d.- davčnim zavezanci ki imajo pri tej banki denarna sredstva in odprte račune ne bodo sankcionirani za pravočasno poravnavo davčnih obveznosti.
Sberbankd.d. in Banka Slovenija sta dala pisno zagotovilo v petek 25.02.2022, da bo poslovanje SBERBANK d.d. , ki je del Sberank EUROPA nemoteno in stabilno poslovalo kljub Ukrajinski in Ruski vojni. VENDAR JE STANJE DANES 28.02.2022 DRUGAČNO – gre za ZAUSTAVLJENO PLAČEVANJE s SBERBANK s strani SBERBANK d.d.
Obvestilo FURSU in Vladi naj gre iz ZDSS  v smeri;
Za zaščito interesov EU in solidarnostnega prispevka naj FURS in VLADA pomirita davčne zavezance, da zaradi teh ukrepov na finančnem poslovanju DAVČNI ZAVEZNCI ne bodo utrpeli DAVČNIH POSLEDIC.. 
saj je danes 28.2.2022 zadnji dan za plačilo DDV in v prihodnjih dneh  je ROK izplačilo plač in prispevkov za soc. varnost .. in stranke, ki imajo denarna sredstva na računih odprtih pri Sberbank d.d ne morejo opravljati plačilnega prometa, saj je le ta ZAUSTAVLJEN.

5 Answers
BISERKA Staff answered 1 year ago

Predsednik je hitro odreagiral in podal PISNO  pobudo v prilogi.
HVALA PREDSEDNIK za hitro in učinkovito podporo..
Pobudo ZDSS je na spodnji povezavi…
https://zdss.si/pobuda-za-resevanje-tezav-placnikov-davkov-ki-imajo-odprt-racun-v-sberbank/ , da si jo tudi ostali člani lahko preberejo. SUPER ZAPISNO:
PONOSNA SEM da sem ČLANICA ZDSS!!!
V SLOGI JE MOČ!!
HVALA!!

BISERKA Staff answered 1 year ago

Blanka Muster dopolnjuje:
28.02.2022:
citati: ”
Kolegi,
Pošiljam info v vednost.
Pozdrav vsem, Blanka
 
FURS: Plačilo davčnih obveznosti prek banke Sberbank

  1. februar 2022

V Finančni upravi RS budno spremljamo problematiko omejevanja poslovanja slovenske banke Sberbank in morebiten vpliv na izpolnjevanje davčnih obveznosti zavezancev. Če davčni zavezanec zaradi omenjene problematike ne bo uspel pravočasno poravnati svoje obveznosti, bomo to nedvomno ustrezno upoštevali.
Zadeve še operativno urejamo. O podrobnostih bomo javnost prosti obveščali.
————————————- Konec citata

BISERKA Staff answered 1 year ago

Predsednik Franc Derganc dopolnjuje
28.02.2022:
citati:

Predlagam, da na FURS pošljete konkretno vprašanje ali bo FURS sistematično odložil obveznost plačila za podjetja, ki ne morejo izvesti plačilo.
 
Objava na strani FURS je sicer dobronamerna, toda neoperativna.
 
ZDSS je predlagala, da MF izda objavo, po kateri bi lahko podjetja, ki ne morejo izvesti plačila (in do zneska “onemogočenih sredstev”), imela pravno podlago da ne bodo sankcionirana in da ne bodo plačala zamudnih obresti. 
 
V kolikor MF ali FURS ne izdata pisnega navodila, morajo vsa podjetja vlagati VLOGE ZA ODLOG PLAČILA…….
 
lp mag. Franc Derganc
———————————————- Konec citata

BISERKA Staff answered 1 year ago

Suzana Tokić dopolnjuje 1.3.2022:
citiat:
“Pozdravljeni,
 
Tudi jaz se pridružujem pohvalam predsednika.
Res pa je, da bi moral nekdo napisati oziroma vsaj poslati tudi na FURS.
Torej, če sem prav razumela dopis, gre za to, da je edina možna rešitev vložitev zahtevka za odlog zaradi višje sile. Tako kot je bil v času epidemije z interventnimi zakoni predpisan poenostavljen odlog in obročno plačilo davka.
Po 102. členu ZDavP-2 lahko zavezanci zaradi utemeljenih okoliščin od davčnega organa zahtevajo odlog plačila davka za čas do dveh let oziroma plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev. Ob tem morajo izpolnjevati pogoj, da je zaradi trajnejše nelikvidnosti ali izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov iz razlogov, na katere niso mogli vplivati, nastala hujša gospodarska škoda, odlog oziroma obročno plačevanje davka pa bi jim preprečilo nastanek hujše gospodarske škode.
Menim, da je torej podlaga v 102. členu ZDavP-2.
 
Lep pozdrav.
Suzana”
————————— konec citata

BISERKA Staff answered 1 year ago

Na spletni strani BANKE SLOVENIJe je GUVERNER podal izjavo…
…Sberbank d.d. bo kupila NLB d.d., od jutri 2.3.2022 dalje bo poslovanje Sberbank d.d. potekalo nemoteno.
Sberbank d.d. ima komitente iz SLOVENIJE in posluje v večji meri na lokalnem nivoju, zato se je BS določila za REŠEVANJE banke SBERBANK.
NLB jo bo kupila.
 
link do njegove izjave:
https://www.bsi.si/mediji/1808/sprejeta-resitev-za-komitente-nekdanje-slovenske-sberbank-banke-od-jutri-dalje-nemoten-dostop-do-vseh-sredstev-na-racunih-in-bancnih-storitev